12 czerwca 2011

Filled Under: , ,

Łosoś zapiekany z rozmarynem



Odkąd rozmaryn stał się jedną z moich ulubionych przypraw, staram się mieć krzaczek na balkonie i dawać do czego się da. Oto poniżej przedstawiam przepis na łosoia z rozmarynem.

Co potrzeba:
  • dzwonka z łososia
  • rozmaryn świeży
  • lub suszony jak nie ma świeżego
  • przyprawa do ryb
  • oliwa z oliwek
  • cytryna


Naczynie żaroodporne wykłada się folią i polewa oliwą z oliwek ("must have" każdej kuchni). Na to kładziemy zamrożone jeszcze dzwonka łososia, posypujemy przyprawą do ryb i hojnie okładamy gałązkami świeżo zerwanego rozmarynu.

Całość pieczemy aż będzie dobre po czym wyjmujemy łososia (wcześniej spróbowawszy czy aby jest już ścięty), skrapiamy obficie sokiem z cytryny i wcinamy. Nie trzeba nic więcej. Łosoś jest bardzo sycący.

0 komentarze:

Prześlij komentarz