20 maja 2012

Filled Under:

Od pulpy do pulpetów - kuchnia niemowlaka cz. 1

Młody facet w kuchni tj. mój syn, nie umie jeszcze gotować, dlatego gotuje mu w głównej mierze mamusia. Dziś natomiast spożyje swój pierwszy posiłek nie wyglądający jak pulpa tzn. zawierający na talerzu 3 rzeczy o zróżnicowanych barwach, gęstości, smaku i zapachu.

Obiadek składa się z:

Kluski lane na żółtku przepiórczym

2 żółtka przepiórcze z wodą i mąką wymieszane i lane na wrzątek.

Pulpeciki 

Mięso indyka ugotowane w bulionie warzywnym z połową ząbka czosnku i kleikiem ryżowym. Całość zmiksowane blenderem. Po ostudzeniu dodajemy odrobinę oleju lnianego. Pulpeciki to nazwa umowna - to raczej pulpa uformowana w kształt pulpecików.

Surówka

Nie jest to tak do końca stricte surówka, bo składa się z ugotowanej marchwii i kapusty. Całość rozdrobniona.

1 komentarze: