26 maja 2012

Filled Under:

Proste ciastka z ciasta francuskiego (a raczej zakręcone)

 
Spośród rozlicznych zalet ciasta francuskiego wyróżniłbym to, że można je kupić w gotowej formie, a także to, że piecze się je jakieś 20 minut. No i to, że można je zrobić z dowolnym nadzieniem. Te trzy cechy sprawiają, że sięgam po nie chętnie w rozmaitych sytuacjach np. wizyta cioci czy komornika. Przygotowanie poniższych ciastek zajmuje 25 minut z czego 20 to pieczenie. 

Potrzebujemy trzech rzeczy - ciasta francuskiego, dżemu i piekarnika. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze, smarujemy dżemem (bardzo cienką warstwą, inaczej wycieknie i przypali się), luźno zwijamy (żeby mogło swobodnie rosnąć) i tniemy jak sushi. Następnie pieczemy.


Ponieważ przepis jest tak banalny i zostało mi tyle wolnego miejsca podzielę się jeszcze sensacją. Znalazłem taką oto szokującą książkę - kuchnia polska napisana przez Polonię Kanadyjską :) Grzanki z szprotką mnie rozwaliły!


4 komentarze:

  1. Przepis akurat dla mnie czyli stylu jak coś smacznego zrobić i się nie narobić!

    A kto jest autorem tej ksiązki i kto ją wydał?

    OdpowiedzUsuń
  2. Olszewska-Heberle Marianna, HPBooks, ostatnie wydanie z 2005, to nasze jest bardziej wiekowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do ilu stopni trzeba nagrzać piekarnik ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Do ilu stopni trzeba nagrzać piekarnik i czy na czymś - podczas pieczenia - trzeba położyć te ciasteczka czy można od razu na tacce ??
    Proszę o szybką odpowiedź

    OdpowiedzUsuń