DOGZILLA - nadciąga hot dog alfa!

Mówią, że kiedyś spadł z gwiazd wraz z Istotami Starszymi i czekał przez eony, uwięziony w zatopionym mieście R`yleh, aby wrócić, gdy planety znajdą się w odpowiednim układzie. Inni mówią, że był kiedyś zwykłym hot dogiem, który w wyniku prób jądrowych przeprowadzanych na Pacyfiku poddany został wysokiemu promieniowaniu...   NIE WAŻNE! On nadciąga i pragnie zniszczyć Twój głód, rozerwać go na strzępy i wytrzeć sobie o niego buty.

DOGZILLA !!!

Aha...  bodajże wczoraj blog skończył 2 lata. Uznajmy, że to wydarzyło się dziś.

Do przyrządzenia Dogzilli potrzebne będą:
  • bagietka (najzdrowiej pełnoziarnista ;)
  • parówki (jakie? o tym za chwilę)
  • cebula
  • sałata lodowa
  • ogórek kiszony
  • keczup
  • musztarda
  • majonez

Wszystkie powyższe składniki dostaniecie w każdym, normalnym sklepie spożywczym. Chyba, że próbujecie to zrobić w niedzielę wieczorem. Wówczas pozostaje wsiąść w samochód i rozpocząć poszukiwania...

W hot dogu najważniejsza jest parówka. Pisał o tym facet z nożem - organizator zabawy Hot Dog Pride w swoim niedawnym poście. Nie ma sensu, bym to powielał. Dodam tylko od siebie, że dobrą parówkę można poznać po kolorze i po dźwięku, który wydaje spadając na podłogę. Kolor ma być lekko ciemnawy, a dźwięk powinien przypominać grube mlaśnięcie. Wszystkie parówki, które są blade i po ugotowaniu pęcznieją od kartonu wydają cienkie mlaśnięcie. Ja mam sprawdzone parówki - Pikok z Lidla pakowane po 5 i tego się trzymam.

Parówki preferuję gotowane w wodzie - są dużo lepsze niż z mikrofalówki, ale trzeba chwilę zaczekać. 

Bagietka smaczniejsza jest pszenna, ale zdrowsza pełnoziarnista. Ostatecznie jeżeli damy dużo dodatków, będą one w stanie zamaskować smak pełnoziarnistego pieczywa (BTW - w taki sposób da się spożyć także np. warzywa - rozważcie to!).

Dużo pisze się o sposobie przyrządzania bułki do hot doga - parowanie itp. Ja wsadziłem ją do piekarnika, ale tylko z jednego powodu - nie zmieściła się do mikrofalówki. Tylko mikrofalówka jest w stanie zapewnić odpowiednią ciepłotę i wilgotność bez przesadnego wymoczenia pieczywa.

Cebulka - rzecz niezmiernie istotna tzw. złoto hot dogów. Jeżeli jedliście najlepsze na świecie hot dogi tzn. te z Ikea, wiecie jak ważna jest cebulka. I wydaje mi się, że wiem jak ją osiągnąć bez kupowania gotowego produktu, który chyba nie jest zbyt naturalny.

Cebulkę siekamy i smażymy na niewielkiej ilości margaryny. Jak margaryna się wysmaży i cebulka zacznie się lekko przypalać, wrzucamy ją do piekarnika z termoobiegiem na jakieś 100-150 stopni. Ma się wysuszyć i zbrązowić. Mamy zatem jednocześnie i przysmażenie i wysuszenie - tak jak być powinno.

Rozcinamy zatem bagietę wzdłuż, podgrzewamy aby była ciepła (nie chrupiąca i nie zarumieniona tylko ciepła) i wkładamy do niej kolejne składniki - sałatę i ogórka, parówki, sosy i na końcu cebulka. Choć cebulką tak naprawdę można podsypywać każą kolejną warstwę.

A tak wygląda Dogzilla w porównaniu z dorosłą osobą:



Bon Apetite!


Komentarze

  1. Fanfary!
    Masz do tego jakiś statyw? :)
    Spóźnione gratulacje z okazji dwulecia i dzięki za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czuję, że gigantyczne wariacje na temat jedzenia to moje nowe powołanie...

      Usuń

Prześlij komentarz