Chili Con Carne


Najlepsza kuchnia na świecie, to oczywiście kuchnia polska. A potem? Potem naturalnie TEX-MEX. A nie można mówić o TEX-MEX, jeżeli pominie się temat tak istotny jak Chili Con Carne. Często popełnia się błąd mówiąc, że to danie meksykańskie, ale to TEX-MEX, czyli kuchnia teksańska z mocnymi wpływami meksykańskimi. Mylić może fakt, że nazwa jest hiszpańska - chili con carne to po prostu chili z mięsem.

Co będziemy potrzebowali?
  • Mięso mielone (najlepiej wołowe)
  • chili (papryczki lub w postaci pieprzu cayenne)
  • cebulę
  • czosnek
  • paprykę
  • kukurydzę
  • fasolę
  • pomidory
  • kumin (kmin rzymski)
  • sól, pieprz, 
  • oregano, 
  • oliwę z oliwek

Faktem jest, że ilu kucharzy, tyle przepisów na chili con carne. I wiem, że ludzie bardzo osobiście podchodzą do tej kwestii rzucając zdania w stylu "ale ohydne chili con carne podają w tej restauracji", i tak dalej.

Osobiście uważam, że to dość duża przesada. Chili con carne może być niedobre, jeżeli jest zrobione z nieświeżych składników. Sadzę, że brak bulionu czy jakiegoś innego składniku, wcale nie oznacza końca świata.

Istotnym elementem kultury TEX-MEX jest to, że kucharz akurat może mieć zły dzień, bo ktoś mu porysował pick`upa, albo zepsuł swój ulubiony karabin automatyczny M4, z którego polował na dzikie świnie, no i zapomniał dodać kostki rosołowej. Takie historie się zdarzają i należy mieć to na uwadze.

Przyrządza się prosto - wrzuca się składniki po kolei, zgodnie ze zdrowym rozsądkiem. 

Chili con carne można podawać z ryżem lub tortillą (wówczas powstaje coś na kształt burrito). Należy też trochę wyluzować na Miłość Boską.



Komentarze

  1. chili con carne, aż wstyd się przyznać, ale kojarzy mi się tylko z Simsami :P

    zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo... to rzeczywiście wstyd :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kuchnię meksykańską! Chili Con Carne, Taco, Burrito to moje ulubione pozycje i do tego tak jak na zdjęciu piwo Corona! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz