26 grudnia 2015

, ,

Domowa chałwa słonecznikowa z rodzynkami


Niewiele jest słodyczy, dla których warto rujnować swoje zdrowie. W zasadzie są dwa: ptasie mleczko i chałwa. Mam dobrą wiadomość - domowa chałwa wcale nie jest taka szkodliwa. W odróżnieniu od sklepowej, domowa jest na miodzie i zawiera same zdrowe składniki.

Aby zrobić przepyszną, domową, zdrową chałwę, należy wziąć ziarna słonecznika (łuskane) i uprażyć na patelni. To potencjalna sytuacja zagrożenia życia, więc należy to robić bardzo ostrożnie.

Uprażony słonecznik wrzucamy do czegoś, z pomocą czego można by to zmienić w proszek. Np. do młynka do mielenia kawy albo do miksera.


Od razu zaznaczam, że mikser się spali, więc może warto rozważyć młynek do kawy. 

Do zmiksowanych ziaren słonecznika dodajemy kilka łyżek miodu (nie za mało, nie za dużo.. musi być w sam raz!) oraz rodzynki. I znów to miksujemy do czasu, aż mikser się zepsuje. 


Po zmiksowaniu reszty składników przekładamy chałwę do jakiegoś pojemnika lub zawijamy w sreberko i wsadzamy do lodówki, żeby stężała. 

Po kilku godzinach mona spożywać i zapewniam was, że nie powstrzymacie się przed wtranszoleniem całej na raz!