3 marca 2011

Filled Under: , , ,

Tagliatelle z łososiem


Kuchnia włoska jest bajecznie prosta, a żeby udowodnić to tym, którzy w to wątpią przedstawiam dziś przepis najłatwiejszy, a zarazem niezwykle wykwintny: tagliatelle z łososiem. Nawet największe beztalencia kulinarne dadzą radę. Daję głowę. Aaaaale... dla pewności załączam film instruktażowy.

Potrzebny będzie wędzony łosoś, ser gorgonzola, koperek i makaron tagliatelle. Spytacie co to jest makaron tagliatelle ? To zapewne kolejny wymysł włochów, żeby mogli w restauracji z wyższością i pogardą patrzeć na klientów, którzy zamawiają spaghetti albo po prostu makaron. Co do łososia wędzonego - z tym osobnikiem trzeba się zaprzyjaźnić. Zwłaszcza jeżeli chcecie wykonać sushi, które za jakiś czas zaprezentuję, a nie chcecie żeby zalęgły się wam robaki w mózgu od surowej ryby.

Makaron wrzucamy do gotującej się wody. W międzyczasie na patelnie wlewamy odrobinę wody (tak ok. 7,5-7,8 mm) i rzucamy na to pokrojoną gorgonzolę (można dać jakiś inny ser pleśniowy, ale "Big G" ma moc!). Ser musi się rozpuścić w wodzie więc mieszamy. Jestem zwolennikiem drewnianych łyżek, bo nie rysują teflonu i nie nagrzewają się, więc nawet totalny lamer się nie poparzy.

Tutaj mały spoiler: dlaczego dajemy najpierw ser, a potem rybę? Bo skórka sera słabo się roztapia. Trzeba dobrze roztopić skórkę, bo w przeciwnym razie skórka i łosoś skleją się w pecyny. Będzie to wyglądało nieestetycznie, a co gorsza łosoś nie będzie rozprowadzony sprawiedliwie.

Po rozrobieniu sera rzucamy pokrojony drobno łosoś (nożem szefa kuchni ofkz) oraz posiekany koperek. Dużo posiekanego koperku.

I to w zasadzie wszystko. Jeżeli makaron jest ready, to można polewać i żreć.

10 komentarze:

  1. Qrde... dziś tłusty czwartek, a ja makaron serwuję. Ale ku pocieszeniu - ten makaron jest bardzo tłusty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm. Przaśne.
    Wycofujemy się z namawiania Cię do wiadomo czego - skoro na codzień pałaszujesz łososie i gorgonzolę, chyba rzeczywiście TEGO nie potrzebujesz.

    OdpowiedzUsuń
  3. No Facet, poleciałeś po całości. Kluchy z łosiem są w deseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczko też się obśliniłaś? bo ja mam ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie, bo miałam na podorędziu serwetkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. łosoś, koperek, makaron... idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bóg ci w dzieciach wynagrodzi

    OdpowiedzUsuń
  8. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń