Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński należy do dań, które określiłbym mianem "niewydumane", "proste" i "bezpretensjonalne". Jest to coś, co jadałem w dzieciństwie i jak nienawidzę zup, tak ta mi smakuje.

Aby przyrządzić barszcz ukraiński, niezbędne będą następujące przedmioty:
  • Buraki (takie surowe)
  • Ziemniaki (też surowe)
  • Fasola czerwona (dla wygodnickich z puszki... dla facetów też z puszki)
  • Śmietana
  • Rosół (dla facetów kostka rosołowa)
  • pieprz, sól, liść laurowy, zielenina


Wersja bardziej pracochłonna zakłada ugotowanie bulionu z marchewką, pietruszką i mięsem (np. żeberkiem od świni). Jednak łatwiej jest użyć kostkę rosołową.

I teraz tak: buraki należy ugotować w całości bez obierania. Można dzień wcześniej. Nie mogą być obrane, bo cały zabarw upłynie. Ugotowane buraki obieramy i siekamy na bardzo drobne kawałki. Ale jak to mówią - można słuchać Slipknota cicho, ale po co ? Wrzucamy wszystko do malaksera i jest miazga.

Do gara wrzucamy pokrojone, surowe ziemniaki, kostkę rosołową, wodę, listek laurowy oraz ziele angielskie. Moja żona podpowiada, że można też wrzucić marchewkę, ale my tego nie zrobiliśmy, żeby nie dostać szoku warzywnego :) Kiedy ziemniaki będą miękkie wrzucamy te zmielone buraki i fasolkę z puszki (jeśli będzie surowa, to przesrane... kupcie w puszcze).

Na koniec należy wszystko doprawić solą i pieprzem i zabielamy śmietaną. Ale żeby nie porobiły się kluchy śmietanę trzeba hartować w kubeczku dolewając odrobinę gorącej zupy i mieszając energicznie. Dopiero potem wlewamy śmietanę do zupy. Nie dostanie szoku termicznego i nie powstanie obrzydliwy ser.

W moim rodzinnym domu robiono jeszcze inny motyw. Ziemniaki nie były w barszczu tylko ugotowane osobno i polane tłuszczem z przysmażoną cebulką. Brało się na łyżkę tych ziemniaków z cebulką i podtapiało w barszczu jak zaknedlowanego dłużnika. To było bardzo pyszne. Ale bardziej czasochłonne.

Komentarze

Prześlij komentarz