Kurczak z pieczarkami w sosie sojowym z ryżem podany



Wiem... wiem! To niespodziewana i olśniewająca hojność! Czwarty wpis w ciągu tygodnia! Pomyślicie pewnie, że nie mam co robić albo coś w tym stylu. A w gruncie rzeczy powiem że mam. I to coraz więcej. Coraz mniej czasu na pichcenie, kręcenie filmów i pisanie o gotowaniu. W tym wpisie nie ma nawet wypasionej fotki ostatecznego wyglądu dania, bo zostanie ono nałożone i spożyte za kilka godzin. Skoro mniej czasu to dlaczego więcej wpisów ? Ostatnie 3 wpisy nie były stricte przepisami na konkretne dania, ale ten jest. To danie, które zrodziło się z braku czasu. Wykonuje się je bardzo prosto i bardzo szybko. Jest też bardzo smaczne.

Potrzebujemy:
  • Piersi kurczaka
  • Pieczarki
  • sos sojowy
  • ryż
  • Porządna, ostra, chińska przyprawa (we Wro do dodstania na Wita Stwosza)
  • Płyty Primusa "Antipop"


Na rozgrzany olej rzucamy pokrojone piersi kurczaka. Dobrze, żeby się ścięły, ale wiecie... to jest przepis na szybkie danie więc tak naprawdę szkoda czasu. Wrzucamy pieczarki i zalewamy to wszystko sosem sojowym. Jednak warto, aby mięso nie było surowe więc niech to sobie bulgocze parę minut.

W osobnym naczyniu typu "garnek" gotujemy wodę, wrzucamy ryż, przykrywamy i czekamy. Kurczaka przyprawiamy chińską ostrą. Generalnie będzie bardzo smaczne, słone, pieczarkowe i ostre. A ryż sprawi, że będzie bogate w wartości odżywcze i że się tym napchamy.

Komentarze

Prześlij komentarz