23 czerwca 2011

Filled Under: , ,

Minisy - małe naleśniki z serem



Dlaczego minisy ? - zapytacie. Cała historia wzięła się z tego, że średnia patelnia chyba się psuje. Naleśniki przywierały. Wymyśliliśmy zatem, że zrobimy je na małej patelni, która ma zaledwie 14 cm średnicy. Robota była żmudna, ale efekt był zaskakujący - naleśniki okazały się małe!

Do wykonania małych naleśników z serem potrzebne są:
  • mleko
  • mąka
  • jajka
  • szczypta soli
  • prawdziwy, biały twaróg
  • serek homogenizowany waniliowy lub jakiś inny
  • trochę cukru


Przyznam się, że nigdy nie robiłem naleśników. W sensie, że placków. Zdarzyło mi się robić tortille, ale nie naleśniki. Dlatego proces ich powstawania jest dla mnie owiany tajemnicą. Prawdopodobnie należy wymieszać w odpowiednich cztery pierwsze składniki z powyższej listy. W każdym razie smaży się je najpierw z jednej strony, potem zawija usmażoną stroną do wewnątrz i potem obsmaża się jeszcze raz na zewnątrz. Najlepiej smażyć na margarynie.

Farsz to duże pole do popisu. Tradycyjnie robi się go z twarogu, cukru waniliowego i jajek. Ale to wariant dla osób, którym się nudzi. Przyjmujemy, że nam się nie nudzi, wręcz brakuje nam czasu. Miksujemy twaróg z serkiem homogenizowanym waniliowym bądź jakimkolwiek innym - truskawkowym, bananowym, hawajskim, biszkoptowym czy jakimkolwiek innym. Dodatkowo można dosypać do tego rodzynek, wiórków kokosowych czy czego tam dusza zapragnie... myślę sobie, że można by nawet dać startą na tarce czekoladę i wyjdą naleśniki straciatella.

Gotowe naleśniki posypujemy cukrem, ale nie pudrem, tylko takim co zgrzyta w zębach. Można dać kleks śmietany lub bitą śmietanę, truskawki zmiksowane, jogurt zmiksowany z bananem, rozpuszczoną czekoladę... wszystko zależy od stopnia łakomstwa.

Smacznego!

1 komentarze:

  1. wyglądają bardzo smacznie jak na pierwszy raz (;
    pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń