15 października 2011

Filled Under:

Kukurydza

Przyznaję się - ostatnio zaniedbałem bloga. Powiększenie rodziny, rosnąca ilość obowiązków w życiu i w pracy oraz chęć obejrzenia wszystkich odcinków Famili Guy sprawiły, że zaniedbałem swoją kuchenną pasję. Znużony opieką nad dzieckiem i jesienną słotą postanowiłem odświeżyć letnie wspomnienia o kukurydzy...

Potrzebne są:
  • Kukurydza
  • sól
  • masło (prawdziwe)


To jeden z najprostszych przepisów na świecie.

Kukurydzę należy umyć (najlepsza kukurydza jest z bazaru, a wiadomo - ludzie macają brudnymi łapskami) a następnie włożyć do garnka z wodą (wody tyle, żeby ledwie zasłaniała) i przykryć. Gotujemy tak naprawdę aż zmięknie, czyli nie wiem... 20-30 minut ?

Potem kukurydzę solimy i omaszczamy masłem. I w zasadzie gotowe.

3 komentarze:

  1. Takie proste a taaaaaaaaaaaaakie pyszne :) zapomniałeś tylko napisać że solimy tak ze 3 razy :D bo kukurydza nie lubi być młosolna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja gotuję 10-15 minut i to wystarczy

    OdpowiedzUsuń