Placki ziemniaczane to rzecz tak podstawowa jak pieczywo, mleko czy piwo. Trudno wyobrazić sobie dom, w którym nie smaży się placków ziemniaczanych. Jednak ja zrobić placki ziemniaczane, aby były one smaczne ?
Potrzebujemy:
- ziemniaki
- mąka
- jajka
- cebula
- płatki owsiane
- marchew
- koperek
Do zrobienia placków niezbędny jest malakser czyli urządzenie, które zrobi z ziemniaków papkę. Surowe ziemniary, marchewkę i cebulę wrzucamy do malaksera i miksujemy. Do tego ze dwa jajka, trochę mąki (na oko, żeby nie było zbyt mączyste). Łyżka płatków owsianych nie zaszkodzi. Podobnie garść koperku.
Zmielona papka powinna być w miarę gęsta, ale też bez przesady, bo placki staną się - jakby to napisał Pratchett - obronno-zaczepne. Miarą właściwej konsystencji jest brak efektu rozpadania na patelni a jednocześnie łatwość przeżuwania.
Placki smażymy, polewamy śmietaną i solimy. Smacznego!
Wyglądają tak apetycznie, że ślina cieknie mi po brodzie :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak placki! Choć ja robię w uboższej wersji, bo bez marchewki, płatków, koperku, cebuli... hehe, czyli z CAŁEJ reszty robię ;) ale za to nie idę na łatwiznę z malakserem tylko poświęcam się i trę na tarce! O! Wówczas mają idealną konsystencję :) ona chyba rekompensuje brak dodatków :) no i wiadomo, że ze śmietaną. Nie wiem jak niektórzy mogą jeść placki z cukrem...
OdpowiedzUsuńZ cukrem? I cebulą? Pełna profana.
OdpowiedzUsuńu nas też jada się z cukrem i cebulą i są pyszne. Przyznam szczerze, że nie znałam pomysłu z płatkami, muszę wypróbowac. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń