28 sierpnia 2011

,

Koreczki balkonowe



To właściwie nie tle przepis co inspiracja. "Balkonowe" ponieważ z pomidorków, które wyhodowałem na balkonie. Przynajmniej jedna dobra strona posiadania balkonu na nasłonecznionej stronie... kto wie? Może kiedyś spróbuję hodować winorośl?

Pomidory... a właściwie pomidorki, to obecnie jedna z moich kluczowych upraw (obok rozmarynu). Hodowałem jeszcze miętę, ale ma ona liche zastosowania kulinarne. Głównie jako listek do herbaty. Kiedyś zrobiłem nalewkę miętową, ale była dość... hmm... ale jak to mówią - jak człowieka wychłodzi i wymoczy to wszystko wypije.

To może chociaż powiem jak zrobić dobrą kanapkę - bułka z masłem, sałata lodowa, salami, parmezan, oliwki. Jeżeli spożywamy w domu to jeszcze pomidorka można dać. Najlepiej z własnej hodowli.

26 sierpnia 2011

, , ,

Placki ziemniaczane



Placki ziemniaczane to rzecz tak podstawowa jak pieczywo, mleko czy piwo. Trudno wyobrazić sobie dom, w którym nie smaży się placków ziemniaczanych. Jednak ja zrobić placki ziemniaczane, aby były one smaczne ?

Potrzebujemy:
  • ziemniaki
  • mąka
  • jajka
  • cebula
  • płatki owsiane
  • marchew
  • koperek


Do zrobienia placków niezbędny jest malakser czyli urządzenie, które zrobi z ziemniaków papkę. Surowe ziemniary, marchewkę i cebulę wrzucamy do malaksera i miksujemy. Do tego ze dwa jajka, trochę mąki (na oko, żeby nie było zbyt mączyste). Łyżka płatków owsianych nie zaszkodzi. Podobnie garść koperku.

Zmielona papka powinna być w miarę gęsta, ale też bez przesady, bo placki staną się - jakby to napisał Pratchett - obronno-zaczepne. Miarą właściwej konsystencji jest brak efektu rozpadania na patelni a jednocześnie łatwość przeżuwania.

Placki smażymy, polewamy śmietaną i solimy. Smacznego!


4 sierpnia 2011

, , , ,

Ścieranka - zupa mleczna inaczej



Kiedy chodziłem do przedszkola nienawidziłem zup mlecznych. Dziś nie pogardzę płatkami. Ścieranka to coś, czego spróbowałem całkiem niedawno ale od razu wiedziałem, że to trzeba zamieścić na tym blogu.

Potrzebne będzie:
  • Ziemniaki
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Sól
  • Mleko


Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie (ok. 3-4 cm więcej wody niż ziemniaków). W międzyczasie robimy ciasto z mąki i wody (proporcje takie, żeby ciasto się nie lepiło ani nie było twarde). Z ciasta robimy kluseczki (im mniejsze tym lepsze- ciasto można rwać na "strzępki", albo rolować na wałeczki czy kuleczki- pełna dowolność stylu:). Kluseczki podsypujemy mąką, żeby się nie sklejały.

Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie, wrzucamy omączone kluski i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Całość należy dosolić do smaku. Nie odcedzamy płynu!

Tak przygotowaną podstawę zupy wlewamy gorącą do miski i uzupełniamy mlekiem. I to właściwie wszystko. Proste, smaczne i bardzo śniadaniowo-odżywcze.